تعریف و تاریخچه تجارت
تعریف تجارت
تجارت یا دادوستد عبارت است از انتقال مالکیت کالا و خدمات از یک شخص یا نهاد به شخصی دیگر، که این انتقال به ازای دریافت وجه معامله از خریدار صورت می پذیرد. وجه معامله می تواند در قالب پول، معاوضه سایر مالکیت ها یا هر آنچه توافق بین خریدار و فروشنده باشد، تعریف شود. بهطور کلی هرگونه عملی که قابلیت سنجش و اندازه گیری داشته باشد و اشخاص در مقابل دریافت هر گونه وجه، کالا یا خدمتی را واگذار نموده و طرفین این تبادل، به هنگام این عمل راضی باشند تجارت گفته میشود. به عبارت ساده تر تجارت در ساده ترین نگاه مبادله کالا و خدمات به منظور کسب درآمد است.زندگی انسان مملو از فرآیند های تجاری بوده و تجارت به صورت های مختلف در آن نمود پیدا کرده است.منشأ تجارت با شروع ارتباطات در زمان ماقبل تاریخ شروع شدهاست و پیتر واتسون سابقه تجارت را از حدود ۱۵۰٫۰۰۰ سال پیش میداند. امروزه تجارت بعنوان هسته مرکزی سرمایه داری شناخته شده است و تجارت نقش بسیار کلیدی در موفقیت افراد و ملتها را عهده دار است.
تاریخچه تجارت
شواهد و تحقیقات پژوهشگران بیانگر این موضوع است که تجارت اولین بار در جنوب غرب آسیا آغاز شده است. مسیرهای دور تجارت نیز برای اولین بار در ۳ هزار سال قبل از میلاد تشکیل شده است. از فنیقی ها،بعنوان معامله گران دریا نامبرده شده است که در سراسر دریای مدیترانه ، و تا بریتانیا در شمال با منابع قلع برای تولید برنز سفر میکردند. برای این منظور آنها مستعمرات یونانی تجارت به نام مرکز فروش را تأسیس کردند . امپراتوری روم با تشکیل شبکه ای با ثبات و امن برای حمل و نقل دریایی و همچنین شرایط انتقال کالا بدون ترس از دزدان دریایی، به رشد و شکوفایی تجارت بین الملل رونق خاصی بخشید. سقوط امپراطوری روم و قرون وسطی باعث بی ثباتی برای اروپای غربی و فروپاشی شبکههای تجاری در جهان غرب شد.این موضوع باعث از بین رفتن تجارت نشد و تجارت در میان پادشاهی آفریقا، شرق میانه، هند، چین و جنوب شرق آسیا، با رونق بیشتری ادامه یافت. در قرون چهارم تا هشتم میلادی، جاده ابریشم تبدیل به اصلی ترین مسیر تجاری در جهان مورد استفاده بازرگانان و برای انتقال کالاهای تجاری بین شرق و غرب تبدیل شد.
ویژگیهای اصلیِ تغییرات در تجارت
بسیاری از اقتصاد دانان و متخصصان بر این عقیده اند که در سالهای اخیر انقلابی مشابه انقلاب صنعتی در جهان به وقوع پیوسته است. بر همین اساس افراد مختلف در تمامی جوامع ، ناخواسته وارد عصر اطلاعات شده و جنبه های مختلف حیات بشر از جمله شرایط اقتصادی اجتماعی و فرهنگی مردم را دستخوش تحولی عمیق نموده است.یکی از ابعاد این تحول تغییرات بنیادینی است که در روابط اقتصادی بین دولت ها و جوامع مختلف به وجود آمده است.مبادلات تجاری بین افراد و شرکت ها و موسسات و دولت ها با یکدیگر به سرعت از حالت سنتی خود که عمدتا مبتنی بر اسناد و مدارک کاغذی خارج شده وبه سوی انجام مبادلات از طریق بهره گیری از سیستم های مبتنی بر اطلاعات الکترونیکی در حرکت است.تجارت الکترونیکی در زمینه های مختلف فعالیت های بازرگانی نفوذ کرده واز معاملات الکترونیکی میان خریداران خرد و بازرگانان و مراکز اطلاع رسانی و انجمن های مجازی گرفته تا مبادلات میان دولت ها و ملت ها گسترش یافته است.همه این موارد باعث شده تا امروزه سایر مباحث از قبیل تجارت الکترونیم، ضمانت ابزارهای پرداخت و همچنین راهکارهای تضمین منافع خریدار و فروشنده بعنوان مسایل قابل تامل و غیر قابل چشم پوشی در انواع نجارت مطرح شود.
به طور کلی ویژگی اصلی تمامی تغییرات در تجارت، تسهیل فرآیند های تجاری و حذف فرآیند های غیر ضروری در انجام امور بازرگانی و کاهش هزینه های مترتب و همچین بهبود دسترسی به بازار و افزایش تنوع برای مشتریان و فروشندگان به معنای عام است. برآیند نهایی تمامی تغییرات ذکر شده عبارتند از : رقابت پذیری شدید، تنوع خریداران و عرضه کنندگان، ضرورت خلاقیت و نوآوری در عرضه کالاها و یا خدمات تجاری، کاهش چشمگیر زمان تجارت، سهولت در نحوه انجام معاملات و افزایش ضریب اطمینان از ایفای تعهدات طرفین تجارت خواهد بود. بر همین اساس و با توجه به رشد روزافزون تکنولوژی و همچنین گسترش استفاده از ابزارهای الکترونیک برای تجارت، انجام معاملات بصورت تجارت انلاین در حال افزایش می باشد. تجارت الکترونیک انقلاب صنعتی سده بیست و یکم نامیده می شود که با پیدایش اینترنت در سده بیستم به سرعت رو به سرعت رو به پیشرفت و گسترش نهاده است.در تجارت الکترونیکی اطلاعات و فرآورده ها و خدمات به کمک شبکه های کامپیوتری خرید و فروش می شوند و این خرید و فروش میتواند عمده یا خرده شامل کالا های فیزیکی مانند خودرو، مواد غذایی و غیر فیزیکی مانند نرم افزار و ارائه خدمات مشاوره ای و دیگر موارد بازرگانی مانند مناقصه ها و مزایده ها و یا خرید و فروش اطلاعات باشد. در تجارت الکترونیک مهمترین و چالش بر انگیزترین مسالهای که باید به ان توجه شود موضوع امنیت است که در این نوع از تجارت بسیار مهم و کلیدی به شمار می آید.